Seminar de informare şi workshop Şcoala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”

Joi, 18 decembrie 2014, am organizat al treilea seminar de informare despre bullying, la care au participat peste 60 elevi şi 5 profesori ai Şcolii Gimnaziale „Ionel Teodoreanu" din sectorul 4.
Activitatea a fost susţinută de Ioana Şandru, psiholog şi preşedinte Asociaţia DIRECT, care le-a vorbit elevilor despre tipuri de bullying şi consecinţele acestora asupra tuturor pesoanelor implicate în acte de violenţă (fizică, verbală sau psihologică). Încurajaţi să participe activ, elevii au povestit şi dezbătut situaţii de tip bullying întâlnite în şcoala lor şi în alte medii în care îşi petrec timpul.

Seminarul a continuat cu o simulare a workshopului din ziua următoare. Exerciţiul propus şi facilitat de Flori Ana Andronache, psiholog Asociaţia SPRING, le-a oferit elevilor care nu au participat la workshop oportunitatea să experimenteze o parte din exerciţiile pregătite pentru această activitate.

Fotografii seminar

Ultima parte a seminarului a constat în reprezentaţia piesei de teatru "STOP Bullying!" creată de Asociaţia STAGE ONE PRODUCTION, care a avut, ca de fiecare dată, impactul scontat asupra elevilor şi profesorilor participanţi. Evenimentul s-a încheiat cu mesajele transmise de actorii piesei - Alex Dediu, Anisia Zlătaru, Vlad Linta şi Alexandru Dumitru - care au povestit despre experienţa lor ca protagonişti ai unei piese despre bullying şi ca protagonişti ai unor astfel de situaţii în viaţa reală. La final, elevii participanţi au fost încurajaţi să transmită mesajul lor anti violenţă către alţi copii care nu au avut posibilitatea să participe la seminar.

Activităţile din cadrul proiectului Aleg să mă implic. STOP Bullying! au continuat vineri, 19 decembrie 2014, cu un nou workshop interactiv la care au participat 12 elevi ai claselor a V-a şi a VI-a din Şcoala Gimnazială „Ionel Teodoreanu". Transpuşi în rol de agresor, victimă şi martor, elevii coordonaţi de Flori Ana Andronache (psiholog, Asociaţia SPRING) şi Costel Caşcaval şi Elias Ferkin (actori Asociaţia STAGE ONE PRODUCTION) au avut oportunitatea să creeze şi să interpreteze scenete în care să fie protagonişti ai unor situaţii de tip bullying.

Fotografii workshop

La finalul exerciţiilor, elevii au fost îndrumaţi să-şi analizeze şi să-şi împărtăşească trăirile resimţite în cele trei ipostaze. Ei au fost încurajaţi să găsească soluţii pentru rezolvarea corectă a situaţiilor de bullying cu care se confruntă sau se pot confrunta în şcoală şi nu numai şi să compună mesaje împotriva violenţei.

În încheierea seminarului, participanţii au primit broşura "Aleg să mă implic. STOP Bullying!" în care sunt prezentate două cazuri de bullying, precum şi recomandări pentru victimele, agresorii şi martorii implicaţi în astfel de situaţii. Broşura este disponibilă în format electronic pe websiteul Asociaţiei SPRING pentru a fi consultată de elevi, profesori, părinţi şi alte persoane interesate de combaterea fenomenului de bullying în şcoli.

Mulţumim membrilor echipei Aleg să mă implic. STOP Bullying! pentru implicarea şi profesionalismul lor şi Şcolii Gimnaziale "Ionel Teodoreanu" pentru găzduire, deschidere şi sprijinul acordat în organizarea şi derularea seminarului de informare şi a workshopului! Nu în ultimul rând, mulţumim elevilor pentru interesul manifestat faţă de activităţile propuse şi implicarea lor activă!