5.5.38

Asociaţia SPRING

Dacă aș fi directorul școlii pentru o zi

Un nou workshop cu elevi din gimnaziu, o nouă experienţă plăcută şi, evident, distinctă în felul ei.

Miercuri, 21 ianuarie, ne aşteptau 12 elevi – norocoşii căştigători ai locului la workshop, dintre cei cca 60 care au participat la seminarul din aceeaşi săptămână.

Într-un cadru de învăţare şi dezvoltare personală experienţială, pornind de la improvizaţii mai mult sau mai puţin amuzante ghidate atent de Elias şi Paul, elevii au ajuns să experimenteze cum e să fii personaj pe „scena” bullying-ului.

Deşi ca întodeauna a existat şi o parte de amuzament, elevii au fost invitaţi să privească cu seriozitate înspre ce au simţit, gândit şi cum au acţionat atunci când s-au confruntat cu elemente de violenţă în şcoală.

Au recunoscut cazuri în viaţa reală în care au existat manifestări între elevi ale unor răutăţi repetate şi ţintite către un coleg. Ne-au vorbit despre neputinţa pe care au simţit-o pentru că nu ştiau cum să intervină sau apărea senzaţia că nu pot face nimic, despre frica şi durerea trăite atunci când ei înşişi au fost expuşi şi despre soluţiile posibile de aplicat atunci când te recunoşti în rol de agresor (să îţi ceri scuze, să îţi recâştigi demnitatea şi respectul făcând ceva bun etc).

Aceşti elevi au sesizat că uneori când eşti atacat în mod repetat, când nu mai poţi suporta îţi vine fie să te izolezi, să te retragi şi să rămâi în suferinţa ta sau, dimpotrivă, tocmai pentru că nu mai suporţi, să începi să agresezi la rândul tău.

Au mai înţeles că puterea pe care o simţeau în rol de agresor e doar aparentă şi că, în timp, cel ce face rău, mai mult are de suferit: ajunge şi el la rândul său fie să devină agresat, fie să rămână fără prieteni, sau să fie nefericit pentru că nimic bun nu se întâmplă în viaţa lui.

Experienţa de martor ne-a pus şi ea faţă în faţă cu sentimente dintre cele mai diverse: de nesiguranţă, cu tendinţa de a ajuta, cu mâhnirea că ajutorul nu este posibil sau este insuficient în unele cazuri, cu teama de a nu fi rănit, cu presiunea de a rezolva situaţia sau cu acel curaj de a interveni, de a face ceva pentru colegul şi prietenul tău.

La finalul workshop-ului am adunat sugestii preţioase referitoare la schimbările pe care le văd copiii într-o şcoală fără violenţă:

 1. "Dacă aş fi directoarea şcolii aş încerca să introduc în orarul unei clase o oră de Stop bullying pe saptamână...aş încerca să dicut cu elevii care sunt bătăuşi".
 2. "Să avem un panou în care să scriem ce ne deranjează".
 3. "Să avem o oră destinată vorbirii în grup alături de psiholog".
 4. "Să avem ore speciale: origami, teatru, fotografie - aşa ne calmăm".
 5. "Aş interzice ca toţi copiii să fie bătuţi sau jigniţi.Aş vrea ca toţi copiii să se înţeleagă şi toţi să fie prieteni".
 6. "Dacă aş avea putere aş ajuta fiecare om care a fost agresat, iar pe agresori i-aş pedepsi aşa cum trebuie".
 7. "Aş încerca să discut cu acei copii şi să le explic că nu e bine."
 8. "După ce s-au certat (bătut) i-aş pune faţă în faţă şi să spună calm motivele, iar apoi să dea mâna, să spună că le pare rău, iar apoi să încerce să se împace şi să fie prieteni".
 9. "Dacă aş fi directorul şcolii aş propune mai puţine materii şi mai multă libertate copiilor pentru a veni cu drag la şcoală. Copiii să aibă libertatea să-şi aleagă materia sau materiile preferate şi să nu aibă timp să se bată".
 10. "Aş introduce ateliere de creaţie, un grup în care fiecare să spună ce are pe suflet".
 11. "O data pe an sa se vizioneze un film Stop bullying!"

Ceea ce ne rămâne de făcut este să luăm în seamă dorinţa lor de a fi ascultaţi, înţeleşi şi a le fi alături în confruntarea cu aceste probleme, în rezolvarea dilemelor şi în satisfacerea nevoilor.

Autor: Flori-Ana Andronache, psiholog

Acest site este parte a proiectului "Aleg să mă implic. STOP Bullying!", realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.– www.fdsc.ro

O inițiativă a Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile

Susținut de:

Sponsorizat de :